Saturday, March 29, 2014

TuleLoo Merle - näituse Taassünni valu ja võlu üks koostaja


Ametlik pressiteade 01.04.2014:

Mulgimaa tekstiilsed haruldused näitusel


Viljandi muuseumis avatakse 1. aprillil kell 16 näitus "Taassünni valu ja võlu". Tegemist on Viljandi muuseumi ja kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonna ühisprojektiga, mille eesmärgiks on tutvustada üht meie rahvuslikule käsitööpärandile uue elu andmise võimalust. Näitusel on eksponeeritud ajalooliselt Mulgimaalt pärit haruldased tekstiilesemed kõrvuti nende põhjal kaasajal valmistatud koopiate ja rekonstruktsioonidega.

Miks esemetest koopiaid tehakse? Eks ikka selleks, et anda vanale haruldusele puhkust: professionaalne koopia võimaldab saada eakast esemest hea ülevaate ilma seda kahjustamata. Näitusel on siiski vanad väärikad originaalid välja pandud selleks, et vaataja saaks hinnata koopiate ja rekonstruktsioonide õigsust.

Kohalike käsitöömeistrite tööde kõrval on mitmed muuseumis välja pandud esemetest sündinud Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku tekstiili eriala õppetöö raames. See on ainus kool Eestis, kus
õpingute käigus valmistavad üliõpilased professionaalseid koopiaid muuseumiesemetest. Näitus on kõigile mulgi kultuuri huvilistele kohustuslik, sest nii rikkalik Viljandi muuseumi ja Eesti Rahva
Muuseumi kogude põhjal koostatud harulduste väljapanek on siin esmakordne.

Näituse koostasid Kärt Aedviir, Merle Ilm, Signe Rätsepso, Sandra Urvak ja Tiina Jürgen.

Näitus jääb avatuks 26. aprillini. Viljandi muuseumi näitusemaja on aprillis avatud teisipäevast laupäevani kell 10-17 aadressil Johan Laidoneri plats 10.

Lisateave: Tiina Jürgen, tel 433 3664



No comments:

Post a Comment