Saturday, April 27, 2013

Näitusekülastaja mõtted



 eesti-maa-villane (Tartumaa)

Mis on see, mis ruumi teises otsas silma hakkab ja ummisjalu üle ruumi tormama sunnib. Sel korral ei ole see säravpunane kingapaar kaubanduskeskuse vitriinis teiste omasuguste seas, vaid üks ja ainus, kaua valminud ja kaunilt valminud tikitud vaip, inspireeritud rahvariide mustritest. Ja selle kõrval vaimustav valge kudum, toimekalt toimne vaip, kütkestav gobelään, külluslik kudum, värviharmooniaga lummav ruuduline vaip, sahisev sussipaar, sõbralik sokipaar, sõnumiga villatöö …
Ja kuigi tead, et näitus on silmadega kaemiseks, piilud ikka sala vaiba teisele poole, et aimu saada asja valmimise tehnilisest poolest ning käsi liigub iseenesest vitriinis olevale  loomakesele pai tegema. 
Oma õppejõu soovitatud raamatust „Ornamendi kujundamise alustest“ leidsin lause „Egiptuse ja Kreeka meistrid, kes häid ja huvitavaid ornamente kujundasid, ei tundnud muidugi süsteeme, mis käesoleval sajandil struktuuri uurimisel on avastatud. Nad kujundasid oma geniaalse mõtte baasil.“ Näitusele mõeldes tundub mulle, et geniaalsete mõtete osas on tänapäevastel meistritel oma eelkäijatega palju ühist.
Näitus „Eesti maa villane“ on väärt, et isegi oma kõige kallimat kingapaari kulutada.

Merle
Kuna konkursireeglid näevad ette, et konkursitöödest pilte enne ülemaalise konkursi tähtaega ei tohi avaldada, siis ei ole  selleaastasest näitusest pilte ka meie blogis. Hoopiski üks kudumisgraffiti möödundaastasest ajast, mis ka maavillast sisaldab  :)

No comments:

Post a Comment